19 Aralık 2011 Pazartesi

TAŞLI PİLAV

Ne garip bir adı var fakat bu pilavın ismini eşim böyle söylemiş ve öyle de kalmış.Annem pilavı pişirirken çanağın üzerine taş koyarmış ve adı taşlı pilav olarak yemek literatürümüze geçmiş.Çok lezzetli,her hafta pişirip çoluk çocuk yiyoruz.Denemediyseniz muhakkak deneyin eminim çook beğeneceksiniz. Pilavımızın pişmiş hali

Malzemeler:

  • 500gr dana eti veya kuzu eti (düdüklü tencere de 20dk. haşlayıp suyunu süzün )
  • 1 paket arpa şehriye
  • 2 baş soğan
  • 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı karabiber,1 çay kaşığı kimyon,1 çay kaşığı kırmızıbiber
  • 2 yemek kaşığı salça 
  • 4-5 yemek kaşığı  margarin veya 4-5 yemek kaşığı tereyağ
  • tuz
Yapılışı:
Önce haşlanmış etimizi küp küp doğruyoruz,soğanlarımızı yemeklik doğrayıp ısıya dayanıklı bir kabın içinde salça ve baharatlarıda ekleyerek karıştırıyoruz. Isıya dayanıklı büyük bir tepsi kullanacağız ben metal bir tepsi kullanıyorum.Tepsimize iç harçlı kabımızı ters çeviriyoruz.üzerine su dolu bir çaydanlık oturtuyoruz ve etrafına   tepsinin yarısına kadar su koyup yüksek ateşte ocağın altını kısmadan 25dk.pişiriyoruz.


Pişirme işlemini yaptıktan sonra eğer hemen servis edecekseniz kaynayan suyumuza önce margarinleri ve daha sonra arpa şehriyelerini ilave edip bir kaşık yardımıyla ara ara karıştırarak şehriyelerin suyunu çekmesini sağlıyoruz.Şehriyelerin diri kalmaması için ilave sıcak su ekleyebilirsiniz.

Eğer daha sonra servis edecekseniz ocağın altını kapattığınızda tepsimizin içindeki harcımız kenarlarındaki suyu içine çekecektir bu sebeple ne zaman pilavımız servis edilecekse o zaman ocağın altı açılıp tepsimize biraz su ilave ederek içindeki suyun dışarı çıkması beklenir ve daha sonra arpa şehriyelerini atarak pişirin.

Not:Pişirirken asla ocağın altını kısmayın ve ara ara  karıştırarak pişirin ve pilavı 20dk.dinlendirdikten sonra bir bıçak yardımıyla çanağı açın. Afiyet olsun...