Aşure Günü'nün Faziletleri
Muharremin Onuncu günnüne Aşure Günü denir.
Bugüne özel bir saygı gösterilmelidir.
Zira Arşın hamili bulunan melekler o günün değerini bilirler.
Efendimiz buyurdular ki:
“İbrahim (a.s) Aşure günü doğmuştur. Allah O’nu Nemrud’un ateşinden Aşure Günü kurtarmıştır. Allah O’na doğru yolu Aşure Günü göstermiştir.”
O gün Cebrail (a.s), Mikail (a.s) ve İsrafil (a.s) ’ın, Arş ve Kürsün yaratıldığı gündür. Gökler, yer ve Cennet o gün yaratılmıştır. Tuba Ağacı Aşure Günü dikilmiştir. O günde kemal erbabının kendilerine vaad edilen mertebeye ulaşmış olmaları bugünün hayırlı, uğurlu ve bereketli bir gün olduğuna açık bir delildir.
Her kim Muharrem ayının birinci ve onuncu Aşû-ra günleri sabahleyin üç kere bu duâyı okursa Allah Zü'l-celâl Hazretleri'nin o kimseyi tâ gelecek senenin Muharrem ayına kadar cemî' belâlardan emîn ve muhafaza buyuracağı rivâyet olunmaktadır.
Aslında biraz geç kalmış bir tarif fakat pişirip dağıtılıp yenilip tariflemeye bir türlü zaman bulamadım.Malzemelerimiz 7 lt.bir tencere içindir.
İşte malzemeler:
2 su bardağı buğday , 1 su bardağı pirinç, 1,5 çay bardağı fasulye, 1,5 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kırmızı mercimek, 1 çay bardağı kuru üzüm, 1 çay bardağı kayısı,
1 çay bardağı incir, 2-3 adet karanfil, gül suyu(4-5 damla eğer yoğun seviyorsanız arttırın)
en son 2,5kg. şeker
Yapılışı:
Öncelikle ben bütün malzemelerimi geceden ıslatıyorum.Aynı şekilde geceden kuru üzüm,ince doğranmış kayısı ve inciri biraz pişiriyorum.(İnciri ayrı pişiriyorum ve suyunu süzüyorum çünkü aşuremizi biraz karartıyor)
Sabah ilk işimiz buğdayımızı yıkayıp sarı suyunu döküp bir tencerede tencerenin yarısına kadar su koyup kaynatmaya başlıyoruz.Kaynatırken hiç karıştırmayalım yoksa tencerenin dibine yapışırlar.Diğer yandan fasulye ve nohutu birlikte düdüklü tenceremizde 20dk. haşlayıp süzüyoruz.Pirincimizi, mercimerğimizi ayrı ayrı pişiriyoruz.1,5 saat kaynattığımız buğdayımızı el mikseriyle bir karıştırıyoruz ve dağılmalarını sağlıyoruz(ben aşurenin içinde buğdayların gözükmesini sevmiyorum siz isterseniz bu şekil bırakabilirsiniz)1 su bardağı su ekleyip mercimeği ilave ediyoruz 15dk. kaynattıktan sonra pirincimizi ekliyoruz ve yine 15dk.kaynatıyoruz.sırası ile fasulye ve nohutu ekliyoruz en son haşladığımız meyvelerimizi ilave edip karıştırarak 15dk.kaynatıyoruz.Kaynayan aşuremize şekerimizi atıp 20dk.ara ara karıştırarak yoğunlaştırıyoruz.Karanfilimizi ve gül suyunu bir çimdik de tuzumuzu ilave ederek aşuremizi kapatıyoruz.20dk.tencerede dinlendikten sonra tabaklara döküp üzerini istediğimiz şekilde süslüyoruz.Ben süslerken sırası ile susam,tarçın,hindistancevizi,fındık,ceviz ve çam fıstığı birde tabiki aşurenin olmazsa olmazı olan nar ile bitirdim.Afiyet olsun..